Volg ons op: Facebook

Cursussen tijdens de zwangerschap

Voor vrouwen en partners die er over denken in Zuyderland te bevallen, organiseert het Geboortecentrum rondleidingen. voor meer informatie kijk op: https://www.zuyderland.nl/specialismen/geboortecentrum/rondleiding-geboortecentrum/

 

Door het volgen van een zwangerschapscursus kunnen jullie je voorbereiden op de komst van jullie kindje. Het is niet verplicht, maar we adviseren het je wel. Het biedt namelijk een aantal voordelen: je oefent (afhankelijk van de cursus) bepaalde technieken die je kunnen helpen tijdens de bevalling, je krijgt praktische informatie over zwangerschap, bevallen en baby's. En daarnaast is het ook leuk om met andere aanstaande ouders ervaringen uit te kunnen wisselen. 

Welke cursus past bij jou?

Er zijn veel verschillende zwangerschapscursussen. Niet alleen de methode kan verschillen maar ook hoe vaak je erheen gaat, de groepsgrootte, de intensiteit van begeleiden en niet te vergeten de kosten. Sommige cursussen volg je samen, soms is er alleen een partneravond. Sommige cursussen zijn in groepsverband anderen worden individueel gegeven. Kies dus een cursus die het best bij jou/jullie past.

Overzicht van cursussen: 

Zwangerschapsgymnastiek
De cursus zwangerschapsgym en -begeleiding bestaat uit 8 groepslessen (van 1 uur) en een partneravond (van 1,5 uur) . De cursus wordt gegeven in de avonduren. In de vijfde tot zevende maand van de zwangerschap kunnen aanstaande moeders starten; aanmelden kan al eerder. De cursus wordt gegeven door een fysiotherapeut met een aanvullende opleiding en is geschikt voor alle zwangere vrouwen. Het volgende komt aan bod tijdens de cursus: gymnastiekoefeningen speciaal voor zwangeren; voorlichting over de zwangerschap en de bevalling; houdingen om de weeën op te vangen en te persen; ademhalings- en ontspanningsoefeningen; partneravond. De cursus is gratis en voor alle zwangere vrouwen toegankelijk. De cursus wordt gegeven op een aantal locaties in Parkstad. Aanmelden kan via klantenservice van Meander op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur en ‘s zaterdags van 8.00 uur tot 12.00 uur via tel. nr. 0900 699 0 699. 

Mindful Zwanger
De cursus 'Minful Zwanger' start vanaf 15 weken zwangerschap. Er wordt getraind in kleine groepjes van 4 tot 8 deelnemers. Daarnaast is zelf dagelijks oefenen een onderdeel van de cursus. Je leert om te gaan met lastige situaties of gevoelens en meer balas te vinden door je aandacht te richten op het hier en nu, deze zwangerschap en dit kindje.
Meer informatie, inschrijven en cursusdata zijn te vinden op www.mindfullimburg.nl en www.i-mom.nl/zwangerschapscursussen.

Zwangerschapsyoga
De cursus ‘Zwangerschapsyoga’ wordt door verschillende organisaties aangeboden. 

Meander biedt een cursus die bestaat uit 9 bijeenkomsten. Eén van de bijeenkomsten is met partner en duurt anderhalf uur, waarin wordt bekeken wat de partner voor u kan betekenen tijdens de zwangerschap en de bevalling. De cursus is bedoeld voor vrouwen die minimaal 20 weken zwanger zijn. Deelname is mogelijk tot vlak voor de bevalling. Tijdens de cursus komt het volgende aan bod: goede basishoudingen: liggen, zitten en staan; oefeningen om de energie in het lichaam optimaal te laten functioneren; ademhalingsoefeningen; ontspanningsoefeningen; opvangen van de ontsluitingsweeën; een goede perstechniek; massage tijdens de zwangerschap en de bevalling; het geestelijk aspect van het moederschap; de begeleidende rol van de aanstaande vader (partner). De cursus vindt plaats op een locatie in Parkstad. Elke 6 à 7 weken start een cursus. Als je je aanmeldt wordt je op de deelnemerslijst geplaatst van de cursus die het beste past bij jouw bevaldatum. Aanmelden kan via Meander klantenservice, telefoonnummer 0900 699 0 699.

De Yoga Mama biedt een cursus die voornamelijk gericht is op het bewegen in de zwangerschap en vertrouwen krijgen in je lichaam. Daarbij wordt ook informatie gegeven over de veranderingen in de zwangerschap en het verloop van de bevalling. De cursus duurt 10 weken en wordt in groep gegeven van maximaal 6 personen. Meer informatie vind je op www.deyogamama.nl.

Hypnobirthing
De cursus 'Hypnobirthing' volg je samen met je partner. Het is een stress-vrije methode die aanstaande ouders voorbereidt op een kalme en zachte geboorte. Je leert technieken voor diepe ontspanning, visualisaties en ademhaling. Het helpt je vertrouwen  in je eigen lichaam te hebben.

Dit leer je tijdens de cursus:

 • Je leert waarom en hoe je een gemakkelijkere en kalmere bevalling kunt hebben
 • Je leert op je natuurlijk baringsinstincten te vertrouwen en ontspannen de geboorte tegemoet te gaan
 • Je leer je lichaam voor te bereiden op de geboorte door o.a. de light touch massage
 • Je leert ademhalings- en diepe ontspanningstechnieken die we samen in de praktijk zullen oefenen
 • Je leert welke cadeautjes je van moeder natuur hebt gekregen om een zachte geboorte te ervaren
 • Je leert zachte geboortes te visualiseren door het bekijken van mooie geboorte filmpjes
 • Je leert bindingstechnieken voor jou, je partner en je baby zowel tijdens de zwangerschap en geboorte als daarna
 • Je leert het belang en de rol van de geboortepartner
 • Je leert hoe je negatieve emoties, angsten en beperkende gedachten kunt loslaten

 Jonna Consten biedt de cursus in Oirsbeek aan. Meer informatie vind je op www.hypnobirthingbijjonna.com of bel 06-47183005.

Fit tijdens de zwangerschap
Ben jij op zoek naar een sportieve zwangerschapscursus? Dan is zwangerfit® iets voor jou! Zwangerfit® is een erkende cursus die door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed wordt.

Het betreft een cursus van 10 lessen van 90 minuten. Iedere les bestaat uit een theoriegedeelte en een actieve aquatraining. In het theoriegedeelte is, naast de algemene informatie over zwangerschap, bevalling en kraambed, veel aandacht voor ademhalingstechnieken en voor de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren hebben veel te verduren tijdens de zwangerschap en de bevalling. Dit kan op latere leeftijd allerlei klachten veroorzaken. Door juiste informatie en oefeningen kan dit voorkomen worden.Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt  dat een aquatraining tijdens de zwangerschap bekken/rugklachten kan voorkomen en dat een aquatraining de kans op uitval op het werk verminderd.

De cursus wordt gegeven door Charlotte Schambergen en Yvette Wemmers. Beiden zijn erkende zwangerfit® docent. Charlotte is geregistreerd bekkenfysiotherapeute en gespecialiseerd in het begeleiden van zwangeren met bekken/rugklachten. Hierdoor kun je ook veilig deelnemen indien je bekkenklachten hebt of andere zwangerschapsgerelateerde klachten. 
De cursus wordt gegeven bij LifeStyle in Heerlen op maandag- en donderdagavond. Aanmelden via de website www.fysioschambergen.nl/zwangerfit-heerlen

Samen bevallen
De lessen ‘Samen Bevallen’ volg je, zoals de naam al aangeeft, samen met je partner en biedt jullie hierdoor de mogelijkheid om je samen voor te bereiden op de bevalling. Samen sta je voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden. Het besef dat er een bevalling aan komt begint steeds reëler te worden. Je kijkt er samen naar uit, maar hebt ook onzekerheden en vragen. Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling. De achterliggende filosofie van de cursus luidt dat het niet mogelijk is om zonder pijn te bevallen, maar dat je wel kunt leren om op een positieve manier met de pijn om te gaan. Dat doe je door gebruik te maken van ademhalings- en ontspanningstechnieken, die je leert tijdens de cursus.

In Maastricht en Wijnandsrade kunnen jullie de volgende cursussen volgen: 
Complete cursus €175
Herhalingscursus € 50 per avond 
Privecursus € 50 per avond

Start data
Voor informatie over waar en wanneer een cursus start, mail naar limburg@samenbevallen.nl

Contact
De cursusleidsters in deze plaatsen zijn Gertie Roberts en Esther Smael
Voor meer informatie of om je aan te melden voor een van de cursussen kun je mailen naar limburg@samenbevallen.nl of bellen op nummer 043-3431863

 

Themabijeenkomsten

De kraamzorg van Meandergroep organiseert ook enkele themabijeenkomsten voor aanstaande ouders. Deze zijn in samenwerking met Meander jeugdgezondheidszorg en verschillende verloskundigen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Van badje tot bedje
 • Borstvoeding, het gaat lukken!
 • Geboren en hoe verder
 • De bevalling

Voor meer informatie en aanmelding voor een van deze themabijeenkomsten, bel je met onze klantenservice: 0900 - 699 0 699. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.

Of klik hier voor de folder baby op komst themabijeenkomsten. 
 

Wanneer inschrijven?

De meeste cursussen starten rond de 28 weken zwangerschap. Meld je daarom zo snel mogelijk aan.
 

Kosten

De kosten van de verschillende cursussen kunnen erg uiteenlopen. Informeer dan ook altijd vooraf naar de kosten bij de organisatie die de cursus aanbiedt en vergeet niet te informeren bij je zorgverzekering: soms worden de kosten van een zwangerschapscursus vergoed.
 

EHBO bij zuigelingen en kinderen

Bij de cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursusvan iedereenEHBO.nl. 
De cursus: 

 • Vergoed door je verzekeraar
 • Gecertificeerd door het Nederlandse Rode Kruis
 • Leer de theorie online, in je eigen tempo
 • De cursus is voor (aanstaande) ouders
 • Inclusief de Nationale EHBO Pas