Volg ons op: Facebook

Anticonceptie

Anticonceptie

 

Orale anticonceptie “de pil”

 

Bij  gezonde vrouwen met een normale voorgeschiedenis kunnen wij orale anticonceptie of een spiraaltje voorschrijven. 

Ook als je nog nooit zwanger bent geweest kun je bij ons een afspraak maken. Wij plannen eerst een afspraak om je medische voorgeschiedenis (anamnese) door te nemen.

Bij pas bevallen vrouwen bespreken we de anticonceptie al in het kraambed en nog een keer bij de nacontrole (6 weken na de bevalling), wij kennen hun medische voorgeschiedenis uiteraard al.

Indien je na je bevalling of na het anticonceptieconsult  kiest voor orale anticonceptie kunnen wij het recept voorschrijven. Daarna blijven wij beschikbaar voor vragen. Als je problemen mocht hebben na het starten met de anticonceptie kan je contact met ons opnemen. We stellen je huisarts op de hoogte van het consult en je gekozen anticonceptiemethode.

 

 

 Spiraaltje


mirena

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is goed te combineren met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes; het hormoonspiraaltje (Mirena) en het koperspiraaltje (T-safe).
Bij de T-Safe worden de zaadcellen inactief gemaakt, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. Bij de Mirena is het baarmoederslijmvlies taaier waardoor er geen zaadcellen kunnen binnendringen. Bovendien is er verlaagde kans op een eisprong.
Indien je na je bevalling of tijdens het anticonceptieconsult kiest voor het Mirenaspiraal of koperhoudend  schrijven wij een recept voor waarna je het spiraal bij je apotheek kan ophalen.
De kosten voor het spiraal zul je meestal zelf moeten dragen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk wel een vergoeding voor het spiraal krijgt.

Plaatsing

Wij kunnen de verschillende spiralen plaatsen. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk.
Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.
Wanneer je nog nooit bevallen bent, plaatsen wij de spiraal het liefste binnen 5 tot 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie. Je baarmoederhals is dan iets geopend, hetgeen het plaatsen vergemakkelijkt.

Spiraal verwijderen

Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar. Je kunt een afspraak maken met ons om je spiraal te laten verwijderen.

Als je meer informatie wil of een afspraak  om een spiraaltje te laten plaatsen of verwijderen, neem dan contact met ons op.

Tarieven

Indien je aanvullend verzekerd bent worden de kosten van deze zorg steeds vaker vergoedt door je zorgverzekeraar.

Indien je niet bekend bent in onze praktijk kost een consult mee tijd. We vragen hier dan deze tarieven voor;

Controle echo (6 weken na plaatsing)  

 

€30 ,00

Afhankelijk van je leeftijd en aanvullende zorgverzekering heb je wel/ geen recht op vergoeding van je anticonceptiemiddel. Dit kun je hier terug vinden.

 

Bron: www.medicijnkosten.nl